1- مقدمه: ژئوممبرانها (Geomembraness)پس از ژئوتکستایلها، دومین گروه بزرگ از ژئوسنتتیکها را تشکیل میدهند و حتی حجم فروش آنها ازنظر قیمت با ژئوتکستایلها برابری میکند. در حقیقت انگیزه توسعه و رشد این نوع محصول، وضع قوانین جدید دولتی در سال 1982 (ایالاتمتحده) بود ژئوممبران ها اساساً ورقههای نازک و نفوذناپذیری هستند که از مواد لاستیکی یا پلاستیکی ساخته میشوند و عمدتاً برای آسترکاری و پوشش تأسیسات ذخیره مایعات و گازها به کار میروند، بنابراین نقش اصلی آنها به عنوان یک نفوذ بند در برابر مایع یا گاز است، اما با توجه به قابلیتهای عدیده ژئوممبرانها دامنه کاربرد آنها در امور مهندسی عمران بسیار گسترده است و میتوان دستکم 3000 کاربرد مختلف برای آن برشمرد ژئوممبران ها نفوذناپذیر مطلق نیستند، اما در مقایسه با ژئوتکستایلها یا خاکها و حتی خاکهای رسی، میتوان آنها را نفوذناپذیر دانست. آزمایشهای عبور بخارآب، ضریب نفوذپذیری آنها بینm/s 0.5 × 10-12 تا 15-10 × 0.5 نشان داده است.
2- شناخت ژئوممبران ها و خواص آنها: اکثر ژئوممبرانها، صفحات نازکی از جنس مواد پلیمری گرمانرم(thermoplastic) یا گرماسخت (1) (thermosettt) و انعطافپذیر هستند که بهصورت پیشساخته در کارخانه تولید میشوند. در جدول 1 انواع مختلف ژئوممبرانبرشمرده شده است.
پلیاتیلن (در انواع HDPE, MDPE, LLDPE, LDPE, VLDPE)
(پلیاتیلن با تراکم بسیار پایین، پایین، خطی پایین، متوسط و زیاد)
پلیاتیلن کلرینه (CPE)
آلیاژ بین پلیمری اتیلن (EIA) یا همان XR-5 پلی آمید (PA)
ایزوپرن- ایزو بوتیلن (IIR) یا بوتیل
لاستیک اپیکلر و هیدرین
دی ان منومر اتیلن پروپیلن (EPDM)
پلی کلرو پرن (نئوپرن)
ترپلیمر اتیلن پروپیلن (EPT)
اتیلن وینیل استات (EVA)
لاستیک PVC- نیتریل
ایتل وینیل استات
با پیوند ضربدری
پلی اتیلن کلرو سولفونه (CSPE) یا همان هابیالون
اینها ژئوممبران های پیشساخته و یا خواص شناختهشده هستند اما باید دانست که میتوان لایه های نفوذ بند را به طریق مناسب و در ساختگاه نیز بوجود آورد و بهعنوان ژئوممبران به کاربرد، مثلاً درنتیجه آغشته کردن ژئوتکستایل به قیر، صفحه ای با نفوذپذیری پایین به دست میآید که به عنوان نفوذ بند قابلاستفاده است اما خواص این نوع به هیچ وجه پیشاپیش قابلشناسایی نیست و لازم است آزمایشهایی در محل جهت برآورد خواص آنها انجام گیرد. سه رده اصلی ژئوممبران ها (و همه ژئوسنتتیکها) با توجه به ساختار پلیمری آنها عبارتاند از گرماسخت، گرمانرم بیشکل(amorphous) و گرمانرم نیمه بلوری، اغلب ژئوسنتتیکها از رده سوم هستند. میزان بلورینگی(crystallinity) که از حدود 30% در بعضیPVCها تا 75% درHDPE متغیر است، نقش اساسی در رفتار ژئوسنتتیک دارد. میتوان نشان داد که افزاش بلوریشدن منجر به افزایش سختی، مقاومت حرارتی، شیمیایی و کششی و کاهش نفوذپذیری، کرنش پذیری، انعطافپذیری و مقاومت در برابر ضربه میشود. ژئوممبرانها بهصورت تکلایه یا چندلایه مسلح و غیرمسلح ساخته میشوند که جزئیات آن را در قسمت روشهای تولید بررسی میکنیم.
ضخامت صفحاتی که امروزه مورداستفاده قرار میگیرند، 0.5mm یا بیشتر است اما طبق ضوابط، در آسترکاری زباله چالها باید از ژئوممبران هایی باضخامت 0.75mm یا بیشتر استفاده کرد. ضخامت انواع این صفحات از حدود 0.3mm در نوعPVC تا 2.5mm در نوعHDPE میرسد هرچند ضخامت ژئوممبران ها معمولاً یکنواخت فرض میشود اما اغلب به دلیل خطاهای ساخت یا آسیبهای حین حمل و اجرا در بعضی قسمتها دچار کاهش میگردد. کاهش ضخامت تأثیر زیادی بر رفتار تنش- کرنشی میگذارد به عنوان نمونه آزمایش نشان داده است که خراش کوچکی روی سطح ژئوممبرانHDPE که ضخامت آن را 25% کاهش دهد، تنش تسلیم کششی را به میزان 25% تقلیل میدهد و کرنش نهایی را از 70% به تنها 12% میرساند. خرابیهای ناشی از این مسئله در عمل نیز مشاهدهشده است.
چگالی یا وزن مخصوص ژئوممبران ها تابع جنس پلیمر آن است و حتی با یک نوع پلیمر نیز محصولات مختلفی عرضه میشود مثل پلیا تیلن کمتراکم، پرتراکم و یا تراکم متوسط. بهطورکلی وزن مخصوص پلیمرهایی که در تولید ژئوممبرانبه کار میروند بین 0.85 تا 1.555 قرار میگیرد. برای شناخت مقاومت کششی ژئوممبران های مختلف در شکل 222 نمودار تنش-کرنش حاصل از آزمایش سه نوع ژئوممبران نشان دادهشده است. چنانکه ملاحظه میشود، اختلاف رفتارها بسیار زیاد است. ضمناً باید دانست، آزمایش نوارهای ژئوممبران با عرضهای مختلف، نتایج متفاوتی برای مقادیر تنش و کرنش نهایی به دست میدهد و لذا هنوز معیار همهپسندی معین نشده ولی نتایج آزمایش با نوارهای به پهنای 8 اینچ (که شکل 2 برمبنای آن رسم شده) برای مقاصد طراحی مناسبتر تشخیص دادهشده و حتی در برخی استاندارد مثلASTM نیز واردشده است.
علاوه بر موارد فوق آزمایشهای مختلف دیگری برای بررسی مقاومتهای مختلف ژئوممبران (مثلاً در برابر پارگی، سوراخ شدن و ضربه) اصطکاک سطحی، نحوه درزبندی و مهار انتهایی، مقاومت در برابر مواد شیمیایی خورنده و مخرب پایداری نوری و گرمایی و... بهصورت استانداردشده وجو دارد چنین تحقیقاتی روی ژئوممبران های موجود، همگی بین عملکرد مناسب و راضی کننده آنها بوده است.
براین اساس امتیازات عمده ژئوممبران ها را میتوان به صورت زیر خلاصه کرد: (1) انعطاف پذیری و درعینحال مقاومت زیاد در برابر پارگی، سوراخ شدگی و سایش (2) پایداری در برابر پرتوهای فرابنفش آفتاب (3) ثبات رفتار در محدوده دمایی وسیع (4) سبکی و درنتیجه حمل و نصب آسان و ارزان (5) عدم تأثیر منفی بر محیطزیست و سرانجام خاصیت مهم و اساسی آنها (6) نفوذناپذیری. ویژگی اخیر ژئوممبران ها را در مقایسه با بسیاری مصالح دیگر منحصربهفرد نموده، کاربرد آنها را در انواع پروژههای عمرانی و صنعتی، مفید و حتی ضروری میسازد.
3- فرآیند تولید ژئوممبران: نخستین گام در تولید ژئوممبران ها، ساخت مواد اولیه موردنیاز شامل رزین پلیمری (گرمانرم یا گرماسخت)، روان کنندهه ا یا و مکانیزه کنندهها، انواع تسریعکنندهها و کند کنندهها، نرمکنندهها، پرکنندهها، مواد حفاظت کننده(Protectants) و مواد کمکی. در اینجا به تشریح سه نوع اصلی ژئوممبرانها می پردازیم. گروه نیمه بلوری که محتوی پلیاتیلن است، کمترین میزان غیر رزینی را شامل میشود.
سپس این مواد خام یا یکی از سه روش وارد فرآیند تولید میشوند. ساده ترین نوع ژئوممبران یعنی تکلایه و غیرمسلح از روش اول به دست میآید. در این روش، مواد خام پس از اختلاط تحت عمل اکستروژن (عبور تحتفشار از مقطع فرم دهنده) به صورت صفحهای یا استوانهای درمیآیند در دستگاههای اکسترودر، ذوب و همگن کردن مخلوط به طور همزمان و تحتفشار منفی کوچکی (به منظور خارج شدن حبابهای هوا) انجام میشود. صفحات تولیدشده بین 0.13 تا 5.1mm ضخامت و بین 0.9 تا 5.2m عرض دارند. گاه برای ساخت صفحات عریض تر، در کارخانه این صفحات را به هم متصل و درزگیری میکنند. سپس این صفحات در دستگاه نورد از میان غلتکهای چرخان عبور میکنند تا ضخامت آنها یکنواخت شود. برای تولید صفحات عریض تر (تا پهنای حدود 10m) تکنیک دیگری نیز به کار میرود. مواد خارجشده از اکسترودر از طریق دمیدن به صورت حباب استوانهای شکل عظیمی درمی آیند و سپس این حباب گسترانده شده، صفحات نهایی به دست می آیند.
در روش دوم برای تولید ژئوممبران های چندلایه، از قرار دادن چندین لایه مختلف رویهم، استفاده میشود. ژئوممبران های چندلایه ممکن است غیرمسلح باشند و یا بهواسطهfabric scrim های بین لایهها، مسلح شوند. در هر اینچ مربع، 6، 10 یا 20 رشته الیاف پلی استر یا نایلون قرار میگیرد. لایها از طریق الیاف به هم متصل میشوند.
جدیدترین روشهای تولید ژئوممبرانها، روش مالشی(Spread-coatingg) است. در این روش معمولاً از یکلایه ژئوتکستایل نبافته سوزندوزی شده، به عنوان لایه اصلی استفاده میشود. روی این لایه ماده پلیمری مذاب ریخته، پخششده و مالیده میشود تا ضخامت آن یکنواخت گردد. تنوع محصولات ساختهشده به این روش بسیار زیاد است.
سطح ژئوممبرانممکن است صاف یا آجدار (یا دارای گلمیخ) در یکطرف یا هر دو طرف باشند. این فرآورده ها را بسته به ضخامت آنها به صورت لوله شده یا تختهای به بازار عرصه میکنند.
4- درزگیری ژئوممبران: اگر درزگیری(Seaming) ژئوممبران به طریق مناسب صورت نگیرد، اساساً کاربرد آنها بیمعنی است این درزها به دودسته قابلتقسیم هستند. درزهای کارخانهای و درزهای کارگاهی. صفحات ژئوممبران غالباً در کارخانه به هم متصل و درزگیری میشوند تا عرضهای بزرگتری حاصل شود. این درزها عموماً خوب هستند و کنترل کیفیت نیز میشوند اما درزهای کارگاهی معمولاً ضعیف و مشکلساز هستند و عدم کنترل کیفیت مناسب، باعث بروز نشتی میشود. درزگیری ژئوممبران ها با تکنیکهای مختلفی انجام میشود که در اینجا برخی از آنها را برمیشماریم. یکی از این تکنیکها استفاده از مواد حلال در بین دو صفحه ژئوممبراینی است که رویهم میافتد. این حلال مقداری از ماده دو ژئوممبران را در خود حل میکند با فشردن لایهها به هم درز بسته میشود. در تکنیک دیگری بین دولایه چسب ریخته و صفحات به هم فشرده میشوند برای درزگیری ژئوممبران های گرماسخت از چسبهای گوگردی و مکانیزه کننده استفاده میشود. در این حالت چسب باید محتوی همان پلیمری باشد که ژئوممبران از آن ساختهشده است. پلیمرهای موجود در چسب با پلیمرهای صفحات ژئوممبران پیوند تشکیل داده و اتصال صفحات حاصل میشود. برای اتصال ژئوممبران گرمانرم یا نیمهبلوری، چندین روش حرارتی وجود دارد مثل هوای داغ، گوه داغ، گوه داغ دوگانه، جوش الکتریکی و اتصال فراصوت. در روش هوای داغ، هوای داغ (با دمای بیش ازC゜260) بین دو صفحه دمیده شده، باعث ذوب صفحات میشود بلافاصله غلتکهایی دو صفحه را به هم میفشرند در تکنیک گوه داغ و گوه داغ دوگانه، به ترتیب یک و دو گوه از بین ژئوممبران ها گذرانده و باعث ذوب آنها میشود. به دنبال گوهها، غلتکها صفحات را به هم پرس میکنند. در روش گوه داغ دوگانه، دو خط درز موازی ایجاد میشود که در فاصله بین آنها اتصالی بین صفحات وجود ندارد و لذا میتواند با دمیدن هوا و کنترل نشت آن، سلامت درزگیری را بررسی نمود. در روش جوش الکتریکی، حرارت لازم با عبور جریان از سیمهای فولادی بین لایهها و در تکنیک فراصورت(Ultrasonic) در اثر ارتعاش مکانیکی ناشی از امواج به فرکانسKHZ40، تولید میشود.
آزمایشهای مخرب و غیر مخرب بسیاری برای کنترل درزها وجود دارد که بسته به وسعت عملیات و سرمایه موجود، میتوان روش مناسب را انتخاب کرد، ازجمله آزمایشهای غیر مخرب، نیزه هوایی، تنش نقطه های، درز دوگانه تحتفشار، اتاقک مکش و... را میتوان نام برد که از ذکر جزئیات آنها در اینجا صرفنظر میشود.
. کاربردهای ژئوممبران: ژئوممبرانها امروزه کاربردهای بسیاری یافتهاند که همه آنها به عملکرد اساسی این مصالح یعنی نفوذ بندی ختم میشود. اهم کاربردهای ژئوممبران ها در فعالیتهای عمرانی، ژئوتکنیکی و زیستمحیطی عبارتاند از:
آسترکاری کانالها، لوله ها و مخازن آبرسانی
آسترکاری و پوشش روی زباله ها در مدفنهای زباله یا زباله چالها= (Landtills) حفاظت از سازههای بتنی که در معرض مواد شیمیایی خورنده هستند. پوشش جداره لولههای بتنی در شبکه جمعآوری فاضلاب
آببندی جداره تونلها
کنترل خاکهای تورمپذیر
سدهای لولهای شناور
اینک برخی از این کاربردها را با جزئیات بیشتری تشریح میکنیم.
5-کاربرد ژئوممبران در سیستمهای آبرسانی: با افزایش هزینه های استحصال و انتقال آب بهداشتی، ذخیره آب سالم از اهمیت و لزوم بیشتری برخوردار شده است. برای جلوگیری از به هدر رفتن آب و یا ورود مواد آلاینده از طریق آبهای زیرزمینی به حوضچه های آب باید جداره مخزنها بهطور کامل آببندی شود. برای این منظور ژئوممبرانها بهترین گزینه هستند ضمن اینکه مواد آلاینده از خود در آب رها نمیکنند، قابل شستشو و گندزدایی هستند و از فرسایش جداره و درنتیجه کاهش حجم حوضچه (در حوضچههای خاکی) جلوگیری میکنند. در این حالت کنترل درصد اکسیژن محلول در آب بهسهولت امکانپذیر است.
کانالهای خاکی انتقال آب همواره با مشکل فرسایش و نشت (هدر رفتن آب از طریق نفوذ) همراه هستند و کانالهای بتنی بهمرورزمان دچار ترکخوردگی و درنتیجه هرز رفتن آب میشوند. کاربرد یکلایه ژئوممبران در جداره این کانالها مشکل نشت آب را تا حد زیادی مرتفع میسازد و هزینه های نگهداری کانال را به مراتب کاهش میدهد. با توجه به مقاومت ژئوممبران در برابر تابش آفتاب، تغییرات جوی یا حملات جوندگان، در کانالهای خاکی میتوان آنها را بدون روکش (مثلاً لایه خاک) نیز به کاربرد. در این حالت حجم خاکبرداری لازم کمتر است و به لحاظ سطح صاف ژئوممبرانها، جریان آب آرامتر است.
5- کاربرد ژئوممبران در زبالهچالها و حفظ محیطزیست: افزایش روزافزون حجم زباله های تولیدی، مسئله حذف آنها را به طرز صحیح و بهداشتی بهنحویکه کمترین آسیب را متوجه طبیعت سازد، بوجود آورده است. دفن زبالهها در زیر سطح زمین یکی از روشهای کلی است اما اگر همه جوانب، در نظر گرفته نشود ممکن است عواقب ناگواری را به دنبال داشته باشد. زبالاب حاصل از رطوبت همراه با زبالهها یا رطوبت ناشی از نفوذ آب باران محتوی مواد آلاینده بسیاری است که در صورت نفوذ به محیط اطراف و خاک زیرین باعث آلودگی آبهای زیرزمینی یا نابودی زیست گیاهی منطقه میگردد. بنابراین لازم است جداره زباله چالها به طور کامل نفوذ بندی شود. ژئوممبرانصاف برای آسترکاری کف زبالهچال و نوع آجدار آن بهمنظور تأمین پایداری بیشتر روی سطوح شیبدار به کار میروند. معمولاً روی لایه ژئوممبران یکلایه خاک ریخته میشود که جلوگیری از لغزش خاک روی آستر و لغزش خاک زیرین اهمیت خاصی دارد. بدین منظور میتوان از ژئوممبران هایی که روی هر دو سطح خود آجدار هستند، استفاده کرد.
یکی از مسائل مهم دیگر در این اماکن، پیشبینی سیستم ردیاب نشت است. وجود چنین سیستمی برای اطمینان از عملکرد نفوذ بندها ضروری است. سیستم ردیاب نشت معمولاً با قرار دادن یکلایه ژئونت زیر لایه ژئوممبران ایجاد میشود. این لایه به دلیل قابلیت زهکشی در راستای صفحه خود، نشت احتمالی را در کنارههای زباله چال نمایان خواهد کرد.
پوشاندن روی زبالهها جهت جلوگیری از رسیدن رطوبت و یا دسترسی جوندگان ناقل بیماری به زبالهها انجام میشود. بدین منظور نیز میتوان از ژئوممبراناستفاده کرد که با توجه به امکان نشت نامساوی زباله ها در نقاط مختلف زباله چال، باید از انعطاف پذیری بسیار و مقاومت کافی در همه جهات برخوردار باشد که آزمایشهای انجامشده، تأییدکننده این خواص در مورد ژئوممبران بوده است.
6-کاربرد ژئوممبران در سیستمهای جمعآوری و تصفیه فاضلاب : فاضلابهای شهری و صنعتی محتوی انواع و اقسام مواد شیمیایی هستند. همچنین واکنشهای شیمیایی بین این مواد منجر به تولید اسیدها یا بازهای قوی میگردد. این مواد بسیار خورنده هستند و سریعاً لولههای فاضلاب و آدمروها (منهولها) را که غالباً بتنی هستند و یا تأسیسات تصفیه فاضلاب را مورد حملات شدید قرار میدهند. ژئوممبران های پلی اتیلن در برابر عوامل مخربی مثل اسیدها، بازها، هیدروکربنها و حملات میکروبیولوژیک بسیار مقاوماند درصورتیکه جداره لوله های بتنی فاضلاب با استفاده از این صفحات پوشانده شود. هزینههای نگهداری شبکه فاضلاب بهشدت کاهش مییابد و عمر مفید آن تا چندین برابر افزایش پیدا میکند.
اتصال آستر و سطح بتن از طریق گلمیخهایی که روی سطح ژئوممبران تعبیه میشود، تأمین خواهد شد. در مورد لولههای فاضلاب با سازههای جدیدالاحداث، این آسترها در جداره داخلی قالبهای بتن قرار دادهشده، بتن ریزی انجام میشود و درنتیجه گلمیخها در بتن تازه فرو میروند اما برای تعمیر سازههای موجود، آستر روی سطح بتن قرار دادهشده، در فضای خالی بین آستر و بتن، دوغاب تزریق میشود و بدین طریق اتصال آستر و بتن حاصل میشود.
همچنین در لاگونهای هوادهی و تصفیه فاضلاب از آسترهای ژئوممبراناستفاده میشود که باید دارای دوام و مقاومت کافی در برابر مواد شیمیایی باشند.
7- کاربرد ژئوممبران در تونل سازی : تونلهایی که در دل کوهها حفر میشوند و یا تونلهای زیرزمینی مترو، بهدلیل نفوذ آبهای سطحی در معرض تراوش آب قرار دارند. شدت این مسئله به جنس و نفوذپذیری لایههای خاک یا سنگ فوقانی بستگی دارد. جدار سنگی تونلها ابتدا بتن پاشی(Shotcrete) میگردد.
روی این سطح بتنی، یک صفحه ژئوتکستایل باقابلیت زهکشی در راستای صفحه خود (یعنی سطح نیمکروی تونل) قرار داده میشود. این لایه، آبهای تراویده را به دو مجرای لوله ای در دو طرف منتقل میکند. سپس یکلایه ژئوممبران روی سطح لایه ژئوتکستایل قرارگرفته، امکان عبور آب در راستای عمود بر صفحه ژئوتکستایل را از بین میبرد.
آب نفوذکننده به تونل، ممکن است در عبور از لایههای خاک به نمکهای خورنده آغشته شود، لذا لازم است آسترهای به کار رفته در برابر خوردگی بسیار مقاوم باشند. همچنین به دلیل عمر مفید نسبتاً طولانی تونل ها، دوام این صفحات باید آنقدر باشد تا هزینههای نگهداری تونل به حداقل برسد.
8-کاربرد ژئوممبران در کنترل خاکهای تورم پذیر: در رسهای با پلاستیسیته (خمیر گونگی) زیاد قابلیت جذب رطوبت بسیار بالاست و این خاکها میتوانند در اثر جذب رطوبت فراوان، تا چندین برابر حجم اولیه خود انبساط یابند. در شرایطی که ابنیه عمرانی مثل راهها و ساختمانها بهناچار روی چنین خاکهایی ساخته میشوند. باید از تورم این خاکها به نحو مناسب جلوگیری کرد. در غیر این صورت، فشار وارد بر روساخت جاده یا پی ساختمان در اثر تورم خاک زیرین، باعث تخریب روساخت یا کفسازی ساختمان میشود.
9- کاربرد ژئوممبران در جلوگیری از نفوذ گازها: در مناطق سردسیر به هنگام زمستان که خاک سطحی یخ میزند. گازهایی که در اثر تجزیه سنگها (مثل رادون) یا زباله های مدفون در خاک (مثل متان) تولید میشوند، چون راهی برای عبور از خاک یخبسته نمییابند، زیر لایههای سطحی به سمت نقاط گرم مانند خانه ها یا کارخانه ها حرکت میکنند. با ایجاد یک حصار زیرزمینی در اطراف ساختمان میتوان از رسیدن آنها به زیر ساختمان و نفوذ بهدرون آن جلوگیری کرد. چنین حصاری با استفاده از سه لایه، به ترتیب ژئوتکستایل، ژئونت و ژئوممبرانساخته میشود.
10- کاربرد ژئوممبران در پوشش سطح مخازن آب: در مخازن آب زیرزمینی، برای جلوگیری از تبخیر بیش از حد، ورود مواد آلاینده از طریق هوا و یا دسترسی حیوانات میتوان از پوششهای مناسب بهره گرفت. میتوان چنین سیستمی را با استفاده از صفحات ژئوممبرانبه طرز ساده و کمهزینهای ایجاد نمود. یکلایه ژئوممبران سطح مخزن را میپوشاند و همراه با سطح آب بالا و پایین میرود.
سدهای غشایی شناور: در سواحل دریایی که در معرض تغییرات شدید ارتفاع سطح آب در اثر جزر و مد هستند، این مسئله مشکلات زیادی را برای ساکنان منطقه بوجود می آورد و وقفه های متناوبی را در فعالیت های آنها ایجاد میکند. با استفاده از یک لوله غشایی بزرگ (از نوع ژئوممبران) که در طول خود ازیکطرف بهک ف دریا مهارشده است میتوان این مسئله را تا حدودی رفع نمود. این لوله در حالت عادی یا جزر آب زیر سطح آب قرار میگیرد. به هنگام شروع مد، پمپهای قوی، لوله را از هوا پر میکنند و ظرف مدت کوتاهی یک سد شناور بزرگ ایجاد میشود که از بالا آمدن سطح آب در نزدیکی ساحل جلوگیری میکند. چنین سدهایی بهطول چند صد متر، عرض 30m و ارتفاع 15m نیز ساختهشدهاند. ساخت چنین سدهایی برای کنترل سطح آب در شهر ونیز ایتالیا نیز پیشنهاد شده بود.
کاربر گرامی؛ شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر و استفاده از خدمات مشاوره ای رایگان؛ با شماره تلفن 36218003 - 026 و یا با شماره همراه 09128121814 تماس حاصل فرمایید و یا با استفاده از فرم زیر؛ درخواست تماس نمایید تا در کوتاهترین زمان ممکن با شما تماس بگیریم.
نظر خود را اضافه کنید
برای ارسال نظر؛ ابتدا وارد شوید
به عنوان میهمان نظر بدهید